De stad Utrecht is niet alleen de hoofdstad van de provincie Utrecht, maar ook een van de cultureelste steden van Nederland. De stad ligt in het centrum van Nederland en telt ongeveer 300.000 inwoners.
De stad is beroemd om zijn vele musea, theaters en historische gebouwen, zoals de Domtoren, die een van de oudste gebouwen van Nederland is. De stad zelf is een culturele hotspot met vele festivals, het hele jaar door.

In Utrecht kun je Nijntje’s huis bezoeken, waar alles op Nijntje’s wereld lijkt: witte muren, blauwe houten vloeren en kleurige meubels. In het museum in de Domtoren kun je ook een versie van Nijntje’s huis op ware grootte bekijken! In dit artikel bespreken we enkele van de populairste musea in Utrecht.
Nijntje museum
Het Nijntje museum is een kindermuseum gewijd aan het beroemde konijn gecreëerd door Dick Bruna. Het museum heeft veel interactieve tentoonstellingen voor kinderen, waar ze met poppen kunnen spelen en door middel van leuke activiteiten over kunst en wetenschap kunnen leren. In 2013 vierde Nijntje haar 60e verjaardag! Ter ere van deze gelegenheid openden ze een nieuw museum gewijd aan Nijntje dat direct naast het oorspronkelijke museum kan worden gevonden waar heel vaak speciale tentoonstellingen zijn met werken van kunstenaars die geïnspireerd zijn door de wereld van Nijntje of zelfs originele kunstwerken hebben gemaakt op basis van het personage zelf! Je kunt er ook allerlei dingen zien zoals kleding, accessoires, boeken… allemaal met een klein vleugje van Nijntje zelf!
Spoorwegmuseum
Het Utrechts Spoorwegmuseum is gevestigd in het voormalige station van Utrecht. Het museum is opgericht in 1954. Het vertelt het verhaal van de Nederlandse Spoorwegen en haar geschiedenis.

In het Utrechts Spoorwegmuseum zijn veel oude treinen, rijtuigen en wagons te zien. U kunt ook een aantal oude treinstations en andere spoorweggerelateerde gebouwen bekijken. Naast dit alles zijn er ook veel kunstvoorwerpen uit verschillende perioden aanwezig. De collectie bestaat uit ongeveer 100 locomotieven, 200 rijtuigen en 300 wagons.
Het museum is elke dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur en op woensdag tot 19:00 uur (open tijdens schoolvakanties). U kunt het museum bezoeken met het openbaar vervoer of met de auto. Parkeren is mogelijk bij de ingang van het museum (gratis op zaterdag). Om er te komen, neemt u buslijn 7 of 9 en stapt u uit bij halte “Spoorwegstation”.
DOMunder
Het Dommuseum is een kunstmuseum gelegen aan het Domplein in Utrecht. Het heeft kunstwerken tentoongesteld van kunstenaars als Vincent van Gogh en Piet Mondriaan. Het Dommuseum organiseert ook het hele jaar door speciale tentoonstellingen met beroemde kunstenaars uit de hele wereld.
De Domtoren is met 123,5 meter een van de hoogste kerktorens van Nederland. Hij werd tussen 1321 en 1382 gebouwd op de plaats van een romaanse kathedraal die door brand was verwoest. De toren was oorspronkelijk bedoeld als klokkentoren, maar al snel bleek hij te klein om alle klokken te kunnen herbergen. De huidige klokken werden in 1954 geïnstalleerd.

De toren kan dagelijks worden bezocht van 10.00 tot 18.00 uur (op zondag tot 17.00 uur). Er zijn ook verschillende rondleidingen per jaar waarbij bezoekers naar de top van het uitkijkplatform op 123 meter hoogte kunnen klimmen.
Centraal Museum Utrecht
Het museum werd oorspronkelijk in 1872 opgericht als museum voor schone kunsten. In 1977 werd het een streekmuseum met verschillende locaties verspreid over de provincie Utrecht. In 2016 werd het omgedoopt tot Centraal Museum Utrecht na een fusie met twee andere musea: het Museum Catharijneconvent en Museum De Lakenhal.
Het museum huisvest jaarlijks vele tentoonstellingen op de drie locaties: Museum Catharijneconvent, De Lakenhal, Rietveld Schröderhuis en Nijntje Museum. Daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstellingen op andere locaties in Utrecht zoals KunstCentrum de Werf of Gebouw Vredenburg die deel uitmaken van het netwerk van partners van het Centraal Museum. Het Centraal Museum heeft een uitgebreide collectie moderne kunst met werken van Rietveld en bijvoorbeeld Rembrandt.